Menu

Algemeen directeur polymerenproducent MKB, relatief zeer hoge omzetcijfers

Mevrouw is met kapitaal van de toenmalige holding-dga zelf oprichter van het bedrijf. Na ruim 15 jaar kwam de holding inclusief deze polymerenproducent in handen van een multinational. De top down cultuur van de voormalig dga werd abrupt doorbroken. Mevrouw was MBA-opgeleid en senior ondernemer/directeur. Zij zocht een klankbord om met haar nieuwe “bazen” om te gaan.

De cultuurschok geeft regelmatig ergernis, immers mevrouw weet heel goed hoe het bedrijf te leiden. De vele rapportages en plannen die gemaakt moeten worden zetten haar en de MT-leden onder hoge werkdruk. Het draagt in haar visie niet bij aan het resultaat en ze heeft niet het idee dat de heren iets van haar bedrijf begrijpen. Haar klankbord kent het dga-bedrijf van binnenuit en heeft een historie van vele jaren bij een multinational. Zijn vragen klinken haar bekend in de oren. Ze gaat de nieuwe spelregels beter begrijpen. De emotie maakt plaats voor begrip, zodanig zelfs dat ze de rollen af en toe omdraait en de heren aan het werk zet.

Een bijzondere situatie doet zich voor als ‘haar manager’ besluit ‘haar bedrijf’ te reorganiseren. Mevrouw gaat pal voor de bv staan en eist dat de OR om advies gevraagd wordt. De kwestie loopt zo hoog op dat haar met ontslag gedreigd wordt. Ze gaat bij haar klankbord te rade die een advocaat uit zijn netwerk raadpleegt. Met die adviezen wordt mevrouw bijgestaan. Zij is statutair directeur en kan niet gepasseerd worden door een manager van de aandeelhouder. De emoties lopen hoog op. Het klankborden helpt haar de ontstane situatie te de-escaleren.

De polymerenproducent wordt doorverkocht, waarna mevrouw – inmiddels ruim 60 – een regeling aanvaardt. Ook hierbij speelt haar klankbord een rol van betekenis. Hij geeft haar de rust om na te denken en eerst dan een besluit te nemen. Mevrouw is in het buitenland een nieuw bedrijf gestart.

Concluderend

De ontwikkelingen rolden als het ware over elkaar heen. Het overkomt iemand die een bedrijf moet runnen en daar alle energie in moet steken. Deze directeur had geen ervaring met de spelregels binnen een wereldwijd opererende multinational. Onverwachte reacties worden van beide kanten uitgelegd als onwil. Het is aan het klankbord om door middel van vraagstelling de situatie transparant te krijgen en onbegrip door begrip te laten veranderen. Deze directeur had een luisterend oor nodig om zelf de zaken op een rijtje te kunnen zetten. Het heeft haar weer plezier in haar werk gegeven, zelfs een plek in de multinational.